Sezonul grătarelor a sosit! Odată cu venirea căldurii, românii ies în aer liber, se strâng cu prietenii sau familia la curte și încing cărbunii. Mare atenție la ce spun specialiștii despre carnea făcută la grătar. Nu multă lume știe că este atât de dăunătoare.
Persoanele care fac grătar des ar trebui să știe că acesta nu este benefic pentru organism. Există multe studii care avertizează despre anumite complicații ce pot apărea în corpul nostru, după ce consumăm mâncare la grătar. Cu toate că majoritatea lumii crede că grătarul este recomandat drept o metodă sănătoasă de gătire, unii specialiști contrazic tot ceea ce știam.
CITEȘTE ȘI: 3 SFATURI PENTRU UN GRĂTAR LA IARBĂ VERDE
Se pare că rezultatul gătirii la o temperatură ridicată poate avea efecte nefaste asupra organismului nostru. Din păcate, aici se încadrează și consumul de alimente la grătar.
”Poate promova oxidarea și inflamația. Acestea cresc riscul sau agravează problemelor cronice de sănătate. Printre efectele principale sunt bolile de inimă, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer”, spune Libby Mills, MS, RD, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Academia de Nutriție și Dietetică.
Mecanismul exact nu este cunoscut, dar totul pornește de la faptul că evaporarea lichidelor provoacă o concentrație mare de histamină. Mai mult, grătarul este o modalitate excelentă de a găti cu mai puține grăsimi. Cu toate acestea, este și momentul în care adaugi sosuri cu zahăr care pot ascunde calorii suplimentare.
”Grătarul poate determina creșterea nivelului de histamină. Acesta poate avea o reacție alergică, în special pentru persoanele sensibile”, spune Jonathan Valdez, RDN, fondator Genki Nutrition și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din New York.